گروه آموزشی فیزیک اردل

اثر فشار و ناخالصی روی نقطه ذوب و جوش و انجماد

سه شنبه, ۱۰ آذر ۱۳۹۴، ۰۸:۰۰ ب.ظ

ناخالصی‌ها و محیط در حالت ماده تأثیر می‌گذارند

ناخالصی در مواد تأثیرات مختلفی دارد که یکی از آن ها تغییر در نقطه جوش و ذوب و انجماد ماده است همچنین از دیگر عوامل مؤثر در این تغییر فشار جو است که در این بخش این موارد را توضیح می دهیم.

 

مواد در طبیعت به حالت‌های مختلفی یافت می‌شوند و در اثر گرفتن و یا از دست دادن حرارت به حالت دیگر تبدیل شوند. در این میان ناخالصی‌های موجود در ماده روی تبدیل شدن تأثیر می‌گذارند. در ابتدا حالت‌های ماده را توضیح می دهیم.

 

در ابتدا تبخیر ماده را بحث می‌کنیم و مفهوم فشار بخار را معرفی می‌کنیم:

 

فشار بخار:

مولکول های یک مایع دارای انرژی جنبشی هستند و انرژی جنبشی مولکول معینی از یک مایع ضمن برخورد با سایر مولکول ها دائماً تغییر می کند. در یک لحظه معین تعدادی از مولکول ها دارای انرژی نسبتاً زیاد و تعدادی دارای انرژی نسبتاً کمی هستند. مولکول هایی که انرژی جنبشی آن ها زیاد است می توانند بر نیروی جاذبه مولکول های اطراف خود غلبه کرده و از سطح مایع فرار کرده و وارد فاز گازی شوند.

 

چگونگی جوشیدن مایع: وقتی فشار بخار یک مایع با فشار جو برابر می شود مایع شروع به جوشیدن می کند. در این دما بخار حاصل در داخل مایع سبب ایجاد حباب و غلیان خاص جوشش می شود.

 

تشکیل حباب در دمای پایین تر از نقطه جوش غیر ممکن است زیرا فشار جو بر سطح مایع که بیش از فشار داخل آن است، مانع از تشکیل حباب می شود. دمای مایع در حال جوش تا هنگامی که تمام مایع بخار نشده است ثابت می ماند. در یک ظرف بدون در پوش، حداکثر فشار بخاری که هر مایع می تواند داشته باشد برابر با فشار جو می باشد.

 

فشار بخار هر مایع تنها از روی دما معین می شود بنابر این اگر فشار بخار ثابت باشد دما نیز ثابت است. برای ثابت ماندن دمای یک مایع در حال جوش باید به آن گرما داده شود زیرا در فرآیند جوش مولکول های با انرژی زیاد از مایع خارج می شوند. اگر سرعت افزایش گرما بیش از حداقل لازم برای ثابت نگه داشتن دمای مایع در حال جوش باشد، سرعت جوشش زیاد می شود ولی دمای مایع بالا نمی رود.

 

اثر ناخالصی در نقطه‌ی جوش

ناخالصی‌ها و محیط در حالت ماده تأثیر می‌گذارند

اثر ناخالصی باعث افزایش نقطه ی جوش می شود زیرا با ناخالصی مایع دیرتر جوش می آید. برای مثال در تابستان ها برای اینکه آب رادیاتور دیرتر جوش بیاید در آب آن کمی ضد جوش می ریزند که این کار موجب می شود آب دیر تر جوش بیاید و به ماشین آسیب نرسد. به عنوان مثال افزایش نمک در آب باعث افزایش نقطه جوش آن می‏ شود و بدین ترتیب می‏ توان نقطه جوش آب را به بالای 100 درجه افزایش داد.

 

اثرناخالصی روی نقطه جوش دو حالت دارد:

1) اگر ناخالصی غیرفرار باشد (مانند نمک)همواره نقطه جوش را بالا می برد.

2) اگر ناخالصی فرار باشد (مانند الکل)گاهی باعث افزایش و گاهی باعث کاهش نقطه جوش می شود.

 

تاثیر فشار در نقطه جوش:

نقطه جوش یک مایع با تغییر فشار خارجی تغییر می کند. افزایش فشار باعث افزایش نقطه جوش و کاهش فشار باعث کاهش نقطه جوش می‏شود. به طور مثال در ارتفاعات، آب در دمای پایین‏تری به جوش می آید. نوسانات فشار جو در یک موقعیت جغرافیایی نقطه جوش آب را حداکثر تا 2 درجه سانتیگراد تغییر می دهد ولی تغییر محل ممکن است باعث تغییرات بیشتر شود.

 

متوسط فشاری که هواسنج در سطح دریا نشان می دهد، یک اتمسفر ولی در ارتفاعات بالاتر کمتر از این مقدار است. مثلاً در ارتفاع 5000 پایی از سطح دریا متوسط فشاری که فشارسنج نشان می دهد 0.836 اتمسفر است و نقطه جوش آب در این فشار 95.1 درجه سانتیگراد می باشد. 

 

پایین آوردن نقطه جوش یک مایع:

اگر نقطه جوش نرمال مایعی بالا باشد مایع در اثر گرما تجزیه می شود، می توان با کاهش فشار آن در دماهای پایین به جوش آورد. از این روش برای تقطیر مایعات در خلاء استفاده می شود. مثلاً با کاهش فشار تا 0.0121 اتمسفر می تران نقطه جوش 10 درجه سانتیگراد که به طور قابل ملاحظه پایین تر از دمای معمولی است رساند. با کاهش فشار می توان آب غیر ضروری بسیاری از فراورده های غذایی را خارج کرده و آن ها را تغلیظ کرد. در این روش دمای فرآورده مورد نظر به دمایی که ممکن است.

 

نقطه ذوب:

نقطه ذوب یکی از خواص فیزیکی اجسام به شمار می رود و درجه حرارتی است که در آن درجه جسم جامد به مایع تبدیل می شود یا به عبارت دیگر درجه حرارتی است که در آن درجه فشار بخار جامد با فشار بخار مایع برابر است. در واقع ذوب تغییر از ترتیب خیلی منظم ذرات در شبکه کریستالی به ترتیب خیلی اتفاقی که مشخصه یک مایع است می‌باشد. وقتی که درجه حرارت به حدی می رسد که در آن انرژی حرارتی ذرات به نیروهای درون کریستالی فائق شود جسم شروع به ذوب شدن می کند.

 

در مورد ترکیبات غیر یونی نقطه ذوب پایین است زیرا نیروهای بین مولکولی در مقایسه با نیروهای بین یونی ضعیف می باشند. در درجه حرارت ذوب حالت جامد و حالت مایع جسم با هم در حال تعادل هستند و برای یک جسم خالص در تمام مدت ذوب درجه حرارت ثابت می باشد. هنگامی که به جسم جامد حرارت داده می شود افزایش حرارت باعث بالا رفتن درجه حرارت آن می شود تا اینکه اولین ذره آن ذوب شود از این لحظه به بعد گرمای داده شده صرف ذوب شدن جسم جامد می شود و تا آخرین ذره جسم جامد باقی است، درجه حرارت بالا نمی رود که این درجه حرارت ذوب می باشد.

 

اگر حرارت دور شود درجه حرارت پایین نمی آید تا این که تمام مایع به جامد تبدیل شود( منجمد شود).  بنابراین نقطه ذوب و نقطه انجماد یک جسم خالص یکسان است. پس از ذوب کامل اگر حرارت دادن را ادامه دهیم مایع شروع به گرم شدن می کند تا به نقطه جوش برسد و در آن نقطه نیز تا آخرین قطره مایع باقی است درجه حرارت نقطه جوش ثابت می ماند.

 

تاثیر فشار اتمسفر روی نقطه ذوب:

تاثیر فشار اتمسفر روی نقطه ذوب بسیار جزئی می باشد. زیرا اگرچه افزایش فشار ذرات جامد را به یکدیگر نزدیک می کند و به این ترتیب نیروی بین مولکولی افزایش می یابد و بنابراین دمایی که برای جدا کردن مولکول ها لازم است کمی بیشتر می شود. ولی چون ذرات جامد در هر صورت به هم نزدیک هستند و قابلیت تراکم چندان زیادی ندارند، تغییر فشار خارجی نمی تواند تغییر زیادی در نقطه ذوب جامدات بدهد و به استثنای بعضی از مواد مثل یخ افزایش فشار، نقطه ذوب بیشتر جامدات را کمی افزایش می دهد که البته در مورد یخ افزایش فشار سبب کاهش نقطه ذوب آن می شود.

 

تاثیر ناخالصی روی نقطه ذوب:

وجود ناخالصی معمولا نقطه ذوب جسم را پایین می آورد و مخلوط دو ماده مختلف دارای نقطه ذوب پایین تری از هر کدام از این دو ماده است. اگر چنانچه دو ماده دارای نقطه  ذوب یکسانی باشند و مخلوط این دو ماده نیز دارای همان نقطه ذوب باشند می توان نتیجه گرفت که این دو ماده یکی هستند. به طور کلی از نزول نقطه ذوب که در اثر ناخالصی در یک ترکیب به وجود می آید، می توان برای شناسایی و پی بردن به وجود ناخالصی استفاده نمود.  

 

انجماد:

وقتی یک مایع را به اندازه کافی سرد کنیم، به جامد تبدیل می شود. تبدیل شدن مایع به جامد را انجماد می‌گویند. دمایی که در آن ماده ی مایع به جامد تبدیل می شود، نقطه انجماد نامیده می شود.

 

بعضی از مواد، مثل یخ، در یک دمای معین از حالت جامد به حالت مایع در می آیند و قبل از ذوب شدن نرم نمی شوند. اگر

این گونه مواد را سرد کنیم، در همان دمایی که ذوب شده اند، به حالت جامد در می آیند. موادی مانند یخ، قلع و سرب از این دسته موادند. این مواد دارای نقطه ذوب معین هستند.

 

یعنی دقیقاً می توانیم بگوییم که این مواد در چه دمایی ذوب (یا منجمد) می شوند. در این گروه از مواد نقطه ی ذوب با نقطه ی انجماد برابر است.

 

گروهی دیگر از مواد در هنگام تبدیل از حالت جامد به مایع کم کم نرم می شوند. مثلاً قیر و شیشه وقتی گرم شوند ابتدا نرم می شوند و از حالت جامد خارج می گردند، سپس در اثر گرم شدن بیشتر، کم کم به طور کامل به حالت مایع در می آیند، این گونه مواد نقطه ی ذوب معینی ندارند و اصطلاحاً گفته می شود که این مواد ذوب خمیری دادند. موادی که دارای نقطه ی ذوب معینی هستند، نقطه ی انجماد می توانند به حالت جامد یا مایع یا به هر دو حالت وجود داشته باشند.

 

اثر ناخالصی در انجماد

ناخالصی سبب کاهش نقطه ی انجماد می شود. در زمستان ها برای آن که آب داخل رادیاتور یخ نزند در آن ماده ایی به نام ضد یخ می ریزند که باعث می شود آب داخل رادیاتور یخ نبندد یا دیرتر یخ ببندد ضدیخ از مایعی شبیه الکل و آب مخلوط می شود


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۰۹/۱۰
mehbang مهبانگ

نظرات  (۸۳)

مررررررررررررررسی!خییلی خوب وکامل بود!واقعا ممنونم!
عالی ...
ممنونم خیلی مفید بود توضیحات
جالب وکامل وزیبا ممنون ازتون
خوب و مفید. . .
سلام.مرسی از مطالب خوبتون. ی سوال دارم. چطور امکان داره دمای بخار اب در حال جوش از دمای خود آب(100درجه) کمتر باشد؟
آزمایش صفحه 110 کتاب ازمایشگاه دهم.
خیلی کامل و جامع بود، متشکرم

بسیار عالی و جامع بود

چرتو مذخرف بود

خوووووووووووووووووووب بود

خیلی خوب بود ولی ناخالصی بنظرم نقطه انجمادو بالا میبره اینجور که از مطالب مشصه
گل اگه یک مقدار از اون گوگولی تو سرت استفاده کنی میفهمی مطلب خوبی بود
متشکرم خیلی مفید و آموزنده
همه ی حالتا توش هست ممنونم بابت مطالب کارم راه افتاد
خوب وجامع بود ولی اگه سطحش بالاتر بود عالی میشد
خوب وجامع بود ولی اگه سطحش بالاتر بود عالی میشد
سوال من این است که نقطه ی ذوب کدام ماده یا فلز را می توان با کدام  
ماده  بالاتر برد
خوب بود
عالی بود 
دمت گرم خیلییییییییییییییییییییییییییییییییی عاااااااااااااااااااالی بود 
سلام ممنون از مطالب بسیار خوب و جامع شما
بسیاری از مشکلات هممون رو حل کرد فقط ببخشید شما خودتون هم گفتید در زمستان ضد یخ میریزند که دیر تر یخ ببنده پس نقطه انجماد پس از افزودن ناخالصی کاهش پیدا نمیکنه بلکه افزایش پیدا کرده که باعث شوه دیرتر یخ بزنه
باز هم از مطالب ممنون 
لطفا در مورد دمای انجماد اب در فشارهای بالا،و پایین جو اطلاعاتی ارسال کنید.
مثلا،فشار بالای جو،و پایین چقدر و چگونه محاسبه میشود.

لطفا ازدید میکروسکوپی کاهش نقطه انجماد آب براثر عامل خارجی را شرح دهید

عالی بود
بسیار عالی
 متچکررر
خوب بود چون با توضیحات خیلی مختصر مطلب اصلی رو فهمونده بود اگه کمی در همین مورد بیشتر توضیح میداد بهتر بود ولی همین که جواب خواننده و مطلب اصلی رو بدون شاخ و برگ و اضافی رسونده بود خیلی خوب بود 
جالب بود 
It was  n't bad
بابا خااارجی 😕
کمک خوبی بود 
ممنون🌹🌹
😟😟😴😴😴
آفرین مها 
متن فارسی رو خونده بعد به انگلیسی مینویسه بد نبود😒🙄
من برای این انگلیسی نوشتم که برای خارجی ها قابل رویت باشه 
اااا  تو مگه ایرانی بودی جان ما فکر کردیم خارجی هستی 

ماشاءالله به فرهنگ ماشاءالله
یک تنه داری جور همه رو میکشی
اینطوری خارجی ها میفهمن که اینجا سایت خوبیه حالا من یه چیزی نوشتم شما دوتا هم هی گیر بدین باشه ببخشین غلط کردم خارجی نوشتم 
آفرین جان حالا شدی بچه خوب حالا چرا اسمت خارجیه 
بچه ها ببخشین من اشتباه کردم در ضمن اسم خودتون هم خارجیه حالا اگه اجازه بدبن من دیگه میخوام از سایت برم بیرون 
آدا خارجیه ولی دلیل داره عزیزم 
بی خودی نمیام اسممو خارجی بنویسم 
باشه عزیزم حق با شماست به خدا من فردا امتحان دارم تازه زشته داریم تو یک کانال عمومی دعوا میکنیم من به دلیل شما کاری ندارم هرکس میتونه با هراسمی که دلش میخواد بیاد ببخشین اگه از دستم ناراحت شدین بچه ها من اسم واقعیم جان نیست 
بچه ها این یه سایت آموزشیه سر یه چیز پوچ که نمیان بحث کنن 
در کار های هم دخالت نکنیم
بچه ها اگه با من کاری ندارین میخوام برم 
برو به امتحانت برس اجازه صادر شد جان جون
باشه برو عزیزم گفتی اسم واقعیت جان نیست خدافظ غلامحسن جون
باشه خدافظ مها خدافظ آدا 
برید باباشما هاهم با این رفتار مسخره
عالیییییییییی بووووووود
عالی بود ممنون

 

 

این جان کیه چرا انقد اوسکوله؟؟؟؟

 

ممنون خیلی عالی بود

 

اسکل نیست گلم با فرهنگه

مرسی. واقعا عالی بود

"Shut the fuck up "jan

🙃🙃🙃

Mmnon

Khli mofid bod

چی کار این بنده خدا جان دارین؟؟ 😶

سلام. لطفا استدلال هم بیان کنید. ولی بازم ممنون .

زیاد مفید نیست به نظرم

 

عالی بود ممنون

عالی بود

بی نظیر،از یه مشکل بزرگ نجاتم دادین

بی نظیر بود مرسی 

تنها سایتی بود که یه نکته ایی  که در مورد نقطه ذوب بود و بقیه سایتا اشتباه نوشته بودن رو درست نوشته بود دمتون گرم

 

سلام یه سوال هرکی جواب بده جایزه داره:

 

ما میدونیم که وقتی زیر سماوری رو روشن میکنیم تا آب شروع کنه به گرم شدن ، اگه کتری رو روش بزاریم بالای سماور کاملا پوشیده میشه و دیگه با هوای محیط ارتباط نداره یعنی اتلاف گرما نداریم و از طرفی پوشیده شدن بالای سماور باعث میشه که با فشار جو ارتطباتش قطع شه و به تدریج با افزایش دما تبخیر سطحی رخ بده و مولکول هی بیشتری از مایع جدا شوند و فشار در داخل محفظه کتری بیشتر بشه و میدنیم که افزایش افشار باعث بالا رفتن نقطه جوش میشه 


حالا سوال اینه که دوسماور کاملا مشابه که بالای یکیش کاملا پوشیده شده (مثلا با کتری) و دیگری دریچه دار، با مقدار آب یکسان و دمای یکسان رو بهشون با توان یکسان گرما میدیم


کدومشون سریع تر آب رو میجوشونند؟ 

 

سلام 

ممنون

با سلام

در پاسخ به سما:  در کتری سربسته آب سریعتر می‌جوشد

 

برای اینکه حداکثر سرعت را برای جوشاندن آب در نظر بگیریم باید به یک عامل مهم توجه داشته باشیم: تبخیر سطحی!

همانطور که میدانید تبخیر سطحی گرما گیر است و این گرما به نسبت گرمایی که برای افزایش دما استفاده میشود زیاد هم هست پس ما برای سریع تر جوشاندن آب باید  شدت تبخیر سطحی  را کم کنیم (تبخیر سطحی همواره رخ می‌دهد اما می‌توان آن را کاهش داد) تا گرما ، بیشتر صرف افزایش دما شود. با افزایش دما تبخیر سطحی بیشتر میشود و تعداد زیادی مولکول از مایع جدا میشوند. اگر ظرف سرباز باشد مولکول های آب به محض جدا شدن از ظرف خارج و در محیط پخش میشوند. اما اگر ظرف سربسته باشد با تجمع بخار در بالای آب، مولکول های آب تمایلشان به جدا شدن کاهش می‌یابد. (اگرفشار بالای مایع بیشتر شود، تبخیر سطحی کاهش می یابد). 

پس شیب نمودار افزایش تبخیر سطحی در کتری سربسته کمتر از کتری سرباز است. در نتیجه بیشتر گرمای داده شده به آب صرف افزایش دما‌ی آن می‌شود که سرعت جوش آمدن را بالاتر میبرد.

×با وجود اینکه افزایش فشار در کتری سربسته نقطه جوش را بالا میبرد، تاثیر کاهش تبخیر سطحی بیشتر است×

 

موفق باشید.

 

 

 

 

سلام من چندتا سوال دارم. کسی هست بتونه من رو کمک کنه؟؟ سوالهای من مربوط به نقطه ی ذوب و جوش هستند  (شیمی)

عالیییییییی بود ممنون از سایت خوبتون 

ممنون خوب بود

میتونیم بگیم با افزایش نقطه جوش نقطه ذوب هم افزایش پیدا میکند؟

حرفت ناقصه وقتی میگی ناخالصی باعث پایین آمدن نقطه انجماد میشود در حالیکه بجای نمک اگر شکر بریزید آیا باز هم نقطه انجماد پایین میآید؟  پس اساس ساخت آلاسکا چیست؟

دمتون گرم.عالی بود.بالاخره یکی پیدا شد که اینارو درست و بادلیل توضیح بده.

مفید بود فقط یه چیزی رو جا انداختید نا خالصی هم می تونه نقطه تغییر حالت رو زیاد کنه و هم کم کنه مثلا با ترکیب الکل و اب نقطه انجماد اب اگه به عنوان ماده اولیه مد نظر بگیریم پایین اومده منتها نقطه انجماد الکل وقتی با اب محلول میشه بالا اومده 

 

۰۶ اسفند ۹۹ ، ۲۳:۱۰ رضا قاسمی نژاد

عالییییییییییییی

بسیار عالی بود 

خیلی عالی بود. دستتون درد نکنه

واقعا مطلب جامعی بود ممنون از شما

ممنونم خیلی استفاده کردم

عالییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییی

مرسی از اطلاعاتتون

عالی 

سلام به همگی ، چرا افزودن ناخالصی نقطه ذوب را پایین می آورد؟

لطفا دلیل اینکه میگید نقطه اون کم میشه یا زیاد میشه رو کامل توضیح بدید چون باید بدپنیم چه اتفاقی میافته که نقطه اونا کم میشه یا زیاد

 

خیلی ممنون خیلی شخمی بود 

سلام عالی بود ممنون🤍😍

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی